Fifa och fotbolls V

fifa-world-cupVärldsmästerskapen i fotboll för herrar är mästerskapstävling i fotboll för herrlandslag. Det kallas även Fotbolls VM men det officiella namnet är FIFA World cup. Mästerskapen har arrangerats vart fjärde år sedan år 1930 med ett undantag från år 1942 och 1946 då andra världskriget pågick. Idag är det en av världens mest kända och främsta fotbollsturneringar.

Fifa som då är arrangören för Fotbolls VM grundades år 1904 i Paris. Namnet Fifa är en förkortning på det fullständiga namnet som är Fédération Internationale de Football Association. Huvudkontoret för Fifa är idag i Zurich, Schweiz. De arrangerar viktiga turneringar och tävlingar inom fotboll vilket innefattar Fotbolls VM. Tävlingar och turneringar organiseras också i andra sporter som inte hör till den “traditionella” fotbollen. Dessa sporterna är bland annat futsal och strandfotboll.

Innan Fifa och Fotbolls VM fanns FA som är en förkortning för The Football Association. Den grundades år 1863 i Storbritannien. Idag är det världens äldsta nationella fotbollsförbund. Efter att det grundades ökade blev fotboll så småningom en mycket populär sport och i samband med det växte förbundet. Det tog inte lång tid innan idén om ett fotbollsförbund spred sig till grannländerna. Som resultat av att fotboll och idén av en fotbolls förbund spred sig började många anse att en internationell fotbolls organisation skulle skapas. De flesta länderna hade vid denna tiden också skapat nationella förbund så det nya internationella fotbolls organisationen skulle nu bara förena alla dem. De nationella förbunden som skapade var bland annat Frankrikes, USFSA (Union des Sociétés Françaises de Sports Athlétiques), Belgiens UBSSA (Union Belge des Sociétés de Sports) och Spaniens Madrid Football Club som numera är Real Madrid CF. Dessa förbunden förenades och skapades FIFA år 1904.

Fifa har numera 211 medlemsförbund och de senaste medlemmarna är Kosovo och Gibraltar. Deras mest kända event är Fotbolls VM som under år 2006 hade cirka 26,29 biljoner tittare.