Olympiska sommarspelen

summer-olympicsOlympiska sommarspelen eller sommar-OS har hålls vart fjärde år sedan 1896. Det är ett internationellt sportevent med olika “sommarsporter”, såsom löpning, höjdhopp och diskus. Idén om de olympiska spelen kommer från det antika Grekland och hölls till en början för att hedra gudarna. När de olympiska spelen startades tog det inte lång tid innan det blev framgångsrikt. Konceptet, som var att förena idrottare från världen över, blev väldigt omtyckt. Succén bidrog till att vinterspel drogs igång år 1924. I de olympiska vinterspelen tävlade idrottare från världen över i olika vintersporter som konståkning. Vinterspelen i OS blev också en framgång och med tiden ökades antalet tävlande. I till exempel sommarspelen år 2012 var det 10 768 tävlande från 204 länder. Det skiljer sig mycket från år 1896, då endast 14 länder tävlade med mindre än 250 deltagare.

Idag är Olympiska spelen en av de främsta sporteventen genom tiderna. Det drar supportrar och tittare från världen över. Sedan de första Olympiska spelen, som hölls i Aten, Grekland, har 18 olika länder varit värdar för spelen. Landet som har varit värd flest gånger är USA då de har varit det fyra gånger oftare än andra länder. Efter USA kommer Storbritannien som har varit värd tre gånger mer än andra länder. Tokyo blev det första staden utanför väst världen som blev värd år 1964. Det är också planerat att Tokyo blir värd år 2020.

Reglerna för att kvalificeras görs av IFs (International Sports Federations). Vanligtvis kvalificeras idrottarna genom att tävla på internationella sport event eller IFs antagning. Det generella regeln är att det maximal får vara tre idrottare som representerar varje land. Sportkommittéer får dessutom endast ha ett litet antal idrottare till varje event. Idrottarna som väljs till varje event av The NOC. Lag brukar kvalificeras genom att gå vidare i nationella och internationella turneringar.