Om boxning som en sport

Det här kanske kommer som en liten överraskning, men vi tänkte gå ifrån bettingsidan av sportvärlden ett tag och istället lägga lite tid på att förklara boxning lite närmare, eftersom det är en sport som är populär världen över men som ofta kan kännas lite främmande för oss som inte är invigda än. En boxningsmatch är oftast en väldigt hypad företeelse, och förarbetet är minst lika intressant att följa som själva avgörandet i sig, vilket speglar sig i alla de filmer och TV-serier som följer sporten fanatiskt. Här kommer en introduktion till två av grundsakerna du bör känna till om sporten.

Ronderna

Vi börjar med en av grundbultarna i sporten, matcherna i sig. Det som skiljer boxning från många andra sporter är de korta, oerhört intensiva, omgångarna i varje match som kan avgöra utgången av hela mötet. Dessa kallas för ronder, och är tre minuter långa. Hur många ronder en match kommer att vara vet man aldrig riktigt, eftersom det kan komma en knock out tidigt i matchen, eller så kan det gå alla förutbestämda ronder utan att en vinnare kan utses. I så fall kommer domaren att göra ett avgörande baserat på de poäng som boxarna har plockat under matchen. Att följa en rond utan att hålla andan minst en gång är nästan omöjligt.

Sätt att vinna

Det finns tre olika sätt att vinna en match på i boxning, vilket vi redan har varit inne på lite grann. Det första, och mest omtyckta, sättet, i alla fall om man ska döma av publikens reaktioner, är det som kallas för knock out. Rent tekniskt sett innebär detta att en av boxarna har slagit till sin motståndare hårt nog för att denna ska falla ner på mattan och inte resa sig upp igen. Det här är det mest ikoniska sättet att vinna en boxningsmatch på, och en boxare kan få oerhörd respekt om han lyckas göra detta mot flera av sina motståndare.

Det andra sättet att vinna är en teknisk knock out, vilket innebär att spelaren inte har fallit till marken utan att kunna komma upp igen, men ändå är tillräckligt utklassad för att domaren inte bedömer det lämpligt att han fortsätter boxas. Detta kan handla om spelare som gjorts helt försvarslös, som har en allvarlig skada, eller diskas för till exempel en skallning. Det kan också bli en teknisk knock out om boxaren har blivit nedslagen totalt tre gånger i matchen. Det tredje, och minst spektakulära, sättet att vinna på är rätt och slätt poängantal i slutet av matchen.