Super Bowl

super-bowlSuper Bowl är årligt inom Amerikansk fotboll. USAs nationella liga tävlar mot varandra på en finalmatch som sker på söndagen i slutet av Januari eller början av Februari. Det är en av de mest kända nationella sporteventen i USA. Inom den Amerikanska kulturen har det blivit en del av traditionen när familjen, bekanta och vänner samlas för att titta på den årliga finalmatchen. Matchen för många är lika viktig vare sig man tittar på det i vardagsrummet eller befinner sig på själva matchen. Även om det är en fotbollsmatch handlar det väldigt mycket om gemenskap och underhållning inom den amerikanska kulturen.

Då Super Bowl är ett stort sportevent i USA kallas matchdagen för Super Bowl Sunday. Super Bowl Sunday innefattar mer än sport eftersom att det är mycket festligheter kring. Det anses ibland också som en högtidsdag eftersom att det “firas” av så många. Det är dessutom den mest tittade TV-sändningen i USA. Halvtidsvilan är en av de mycket uppskattade delarna inom det eftersom att flera kända artister uppträder. Den typen av underhållning gör också att så många “firar” det eftersom att det finns något för alla. Förutom underhållningen är Super Bowl känt som en av de bästa och dyraste sport eventet för företag att marknadsföra sig. Under år 2015 kostade en 30 sekunders reklam cirka 4, 5 biljoner amerikanska dollar. Priset vid år 2000 var hälften av det vilket berodde mycket på att antalet tittare var lägre då.

År 1967 spelades Super Bowl för första gången. Det var en överenskommelse mellan NFL (National Fotboll League) och AFL (American Fotboll League). De möttes som AFL – NFL World Championship Game. År 1970 förenades de istället ihop och skapade Super Bowl NFLs final match. Varje Super Bowl match sedan år 1971 har haft en teckning med romerska siffror istället för en säsongbeteckning eftersom att NFLs säsong börjar från September till Januari.