Uefa Champions League

uefa-champions-leagueUefa Champions League är en årlig fotbollsturnering för Europas bästa herrklubblag. Man skulle också kunna beskriva den europeiska versionen av Fotbolls-VM om man bortser från att det är klubbar och inte landslag som tävlar. Turneringen arrangeras av Uefa som är en europeisk fotbollsfederation. Den grundades år 1954 och namnet Uefa är en förkortning för Union of European Football Associations.

Champions League anses vara en av världens främsta fotbollsturneringar och är en av de mest sedda fotbollsturneringarna. Finalen i 2012 /13-turneringen hade cirka 360 miljoner tittare. Det är också känt som en av få fotbollsturneringar som endast involverar Europas toppklubbar. Bland de klubbar som tävlar är Real Madrid en av de mest framgångsrika då de har vunnit flest turneringar jämfört med andra klubbar. Eftersom de också hör till en av de spanska klubbarna som tävlar är det beräknat att alla spanska klubbar sammanlagt har flest segrar.

Turneringen börjar under juli månad och består av tre avgörande spel och ett slutspel. De tio klubbar som går igenom de avgörande spelen får möta 22 andra lag där de delas i åtta grupper bestående av fyra lag. Gruppen spelar mot varandra i gruppspel där de åtta vinnande lagen möter varandra till finalen. Lagen möts då hemma och på bortaplan men finalen spelas på en neutral plan. Det vinnande laget blir sedan kvalificerat för Uefa Super Cup och FIFA World Cup.

Innan Champions League fanns Europacupen för mästarlag. Det var en turnering för klubbar i Österrike och Ungern men med tiden när fotboll blev alltmer populärt bestämdes det att man skulle skapa en turnering för alla Europas klubbar och Champions League kunde starta under 90-talet. Idén kom från fotbollstränaren Hugo Meisl. Idén utvecklades utifrån tanken att alla Europas klubbar ska kunna tävla mot varandra i en turnering. Det första turneringen organiserades av klubben Servette FC.